Bialowieza – A Window into The Past

In het laatste jaar van m’n opleiding aan het RITS trokken we met de klasgenoten naar het Bialowieza bos in het oosten van Polen. Het laatste oerbos van Europa, waar de mens nagenoeg geen impact heeft gehad. Maar de bescherming van dit prachtige bos staat onder druk; de arme bevolking in de buurt gaat steeds dieper het woud in op zoek naar hout en eten en ook de Poolse overheid laat steeds meer bosbouw toe.

Eindresultaat was een documentaire die in premiere ging op het Frozen Ice festival in het Kaaitheater.

Bialowieza – A Window Into The Past

Ik maakte er na thuiskomst ook een luisterinstallatie van. In een stuk gekapte stronk uit het Bialowiezabos installeerde ik jack-contacten waarop voorbijgangers een hoofdtelefoon konden prikken. Op de verschillende connectoren, hoor je verschillende stemmen uit en rond het bos. Je hoort de bosbouwer vertellen over duurzame houtkap, de bioloog over de noodzaak van betere bescherming, je hoort de oorverdovende stilte, maar ook het geluid van kettingzagen. De installatie werd tentoongesteld op de Kotroute van Amusee Vous Antwerpen in 2009. En je kan er bij mij thuis ook nog altijd naar komen luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *